Над 240 мигранти са убити в граничната зона, алармира избягал полски войник

Той е потърсил политическо убежище в Беларус, поради несъгласие с политиката на Полша

12.01.2022 | 10:43 Редактор: Теодора Патронова
Над 240 мигранти са убити в граничната зона, алармира избягал полски войник

Разследващият комитет на Беларус заявява, че Емил Чечко, полски войник, който е избягал в Беларус и е потърсил политическо убежище, е докладвал за убийствата на над 240 мигранти, съобщава РИА Новости.

"По време на разследването на наказателното дело Емил Чечко разказа, че от 8 юни 2021 г. заедно със своите съратници е участвал в организирани убийства в граничната зона и край село Симяновка. По думите на войника той знае за убийствата на повече от 240 души", се казва в доклада на Следствения комитет на Беларус.

По-рано Държавният граничен комитет на Беларус съобщи, че полският войник, роден през 1996 г., е бил задържан в граничната зона на 16 декември. Граничарите посочват, че задържаният е потърсил политическо убежище в Беларус "поради несъгласие с политиката на Полша по отношение на миграционната криза и практиката на нехуманно отношение към бежанците“.

В ефира на беларуската телевизия Чечко обвини полските правоприлагащи органи в системни убийства на мигранти, както и двама доброволци, като заяви, че му се е наложило да стреля по мигранти.

Министерството на вътрешните работи на Беларус съобщи, че е приело за разглеждане молбата на Чечко за предоставяне на статут на бежанец. В Полша Чечко е обвинен по член за дезертьорство, по който може да получи до 10 години затвор, и се издирва,  съобщи БГНЕС.

Наскоро Литва, Латвия и Полша съобщиха за увеличаване на броя на задържаните нелегални мигранти от Близкия изток и Африка на границата с Беларус, като обвиниха Минск, че е създал миграционна криза. Минск заяви, че не е в основата на миграционната криза. Президентът на Беларус Александър Лукашенко отбеляза, че Минск вече няма да спира потока от нелегални мигранти към страните от ЕС заради западните санкции "няма пари и сили" да го прави. Беларуските гранични служители многократно са заявявали, че Литва, Полша и Латвия насилствено са експулсирали мигранти на беларуска територия.

През ноември миналата година група мигранти, предимно кюрди, която първоначално наброяваше над 2000 души, се формира близо до границата между Беларус и Полша. Мигрантите се опитаха да пробият границата с Полша на граничния пункт "Брузги" в Гродненска област (Кузница от полска страна), но опитът бе спрян от полските сили за сигурност с помощта на специални средства.

Беларус е подготвила транспортен и логистичен център в близост до граничния пункт за настаняване на мигранти. Някои мигранти се връщат в родината си от Беларус както с евакуационни полети, така и индивидуално. По официални данни в края на миналата година в лагера край границата с Полша са останали около 600 бежанци.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК